Skogsbrand i Sollefteå

                Bild lånad med tillstånd av Björn Jonsson

Det är otäcka saker som sker i vår kommun nu. I Helgum, ovanför Mo brinner en skogsbrand som i nuläget inte ser ut att vara under kontroll. Inte så konstigt då vi, som resten av Sverige, inte har haft ett riktigt regn på väldigt länge. Vi hade massor med snö, men det har naturligtvis torkat bort redan.

Fotograf Peter Hellström

 

Branden började i lördags, och spred sig fort. Storleken på den är ungefär 800 m x 2 km stor, och det var igår kväll. Gissar på att den har käkat i sig mera skog under natten. Det är läskigt hur fort det går!! Min man ingår i hemvärnet så han var där igår som brandpersonal. Ytterst besvärlig terräng, långa avstånd och inga vägar. Inget optimalt. Inga fordon tar sig fram heller då det är så tät och snårig skog.

 

Fotograf Peter Hellström

Det ser ut som ett öde månlandskap där det brunnit. 🙁 Som tur är i det hela är det ljust nattetid här uppe i Norrland, vilket gör att de kan jobba nattetid, utan att riskera att få fallande träd över sig. Det rasar en massa brunna träd där ute. Nackdelen är att helikoptrarna nog inte ser så värst mycket då det är en massa brandrök som döljer elden.

                        Bild lånad med tillstånd av Björn Jonsson

Jag hoppas de får bukt med den snart i alla fall. Maken skall ut i morgon natt igen. Det lär nog brinna ett bra tag till. Om det då kunde komma ett hällregn! Ett som regnar avbrutet med galna mängder. Det kom ju så innifridens mycket snö i vintras. Men regnet lyser minsann med sin frånvaro.

 

Ha en fin dag.

 

7 reaktioner på “Skogsbrand i Sollefteå

    1. Vi har eldningsförbud i Sollefteå. Helst skall inte ens skogsmaskiner gå i skogen då det räcker med en gnista eller en het katalysator från en bil för att starta en skogsbrand. Maken berättade att den åt sig framåt 50-70 meter på 20 minuter igår. Hua!!

  1. Lite läskigt är det… det går så fort! Vi kommer precis hem från Idre i Dalarna där även där totalt eldningsförbud råder. Det var så otroligt bort ute på fjället och i skogen. Det frasade som torra chips vart man än vandrade 🙁

    1. Det är likadant här. Det knastrar och du får gräva djupt för att hitta fukt. Otäckt är ordet. 🙁

  2. Fy vad läskigt! Det är nog eldningsförbud i mer eller mindre hela Sverige nu. Hoppas de snart får bukt på elden. Det där med brandvägar, är det inte krav på det i skogen?

    1. Det är nog önskvärt med brandvägar, men i praktiken är det nog svårare än man tror. Vi pratar ju om enorma områden där det kan börja brinna. Det känns som att ha vägar kors och tvärs i skogarna är en liten utopi. Men det kommer nog fler krav på det framöver efter att sommaren har utvärderats tror jag.

  3. Åh fy :(. Det är hemskt med skogsbränder och jag hoppas så för er skull att den stoppas. Jag minns när det brann i skogarna runt Sala. Vi här i Falun fick ett stort rökmoln som föll ner över staden. Var först strålande sol för att sedan bli helt mörkt, som en spökstad. Vi ligger väl kanske 1 h från där branden då var. Det var läskigt, tänker alltid på det när man hör om bränder i skogar, det är förödande <3

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.