Söndagen – Bakade tunnbröd

IMG_0037
Det knoppas i Sollefteå med.

 

Vilken trevlig dag det var igår! Jag bakade tunnbröd med jobbet. Vi brukar ha aktiviteter och denna gång valde vi att baka tunnbröd. En av arbetskamraterna är med i ett bagarsällskap, så vi fick faktiskt utbildning i att baka. Väldigt roligt och lärorikt!

 

IMG_0044
Uppvärmning av hällen pågår. Man eldar tidigt för att få upp värmen ordentligt. Sedan rakar man undan all glöd till bakre delen av ugnen. Då är hällen het och det går fort fort! 

 

IMG_0028
Många ämnen ligger på rad och väntar på att bli kavlade. Vi bakade av totalt 6 liter. Alldeles lagom för några timmars bakning.

 

Jag har bakat förr, men då bara hårt tunnbröd. Denna gång bakades det mjukt. Dessutom fick jag grädda, och det har jag inte gjort förr. Var en liten konst att få in kakan i ugnen, utan att det skulle bli en enda hög, men det var rätt så lätt att lära sig 🙂 Man får helt sonika inte vara för feg.

 

IMG_0034
De verktyg man behöver för att baka.

 

IMG_0026
Efter att ha kavlat behöver man nagga brödet och sopa bort mjölet, innan man lägger upp det på bakefjälen med en spjälk. Det glömde jag så klart fota. 

 

IMG_0040
Sedan skjutsar man in det i ugnen utan att knövla ihop det till en liten trasa. Inte alldeles enkelt skulle det visa sig. Är man för feg blir det en enda rusa bara.

 

IMG_0041
Brödet snurras med ungsspjälkar. En liten och en lite större.

 

Har du bakat tunnbröd någon gång? 

IMG_0038
Mjölig blir man. 😉

4 reaktioner på “Söndagen – Bakade tunnbröd

  1. Ja, både som barn och vuxen! Det är väldigt roligt, jag har inte bakat ofta men vet ungefär hur det går till. I ett av våra röda hus finns en jättestor spismur, det var för att den var bagarstuga en gång i tiden. Tyvärr finns inte bakugnen kvar längre. Våra vänner har en bakugn som de bakar i då och då. Det tar många många timmar innan ugnen är varm och mycket mycket ved förstås 🙂 Vad härligt med alla dina fina bilder till baket Helena! Härligt inlägg!

  2. Ja det var så otroligt roligt! Det blir nog fler bak framöver. Kan tänka mig att baka innan jul tex. 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.